Fra lille, mørkt bibliotek til multifunktionelt biblioteksområde
I 2019 kontaktede Lisbeth, pædagogisk leder på Laursens Realskole, os med en spændende udfordring. Skolen stod over for en ombygning af deres lille bibliotek og forrummet til et kontor, som skulle forvandles til et multifunktionelt biblioteksområde. Samtidig var der behov for en opgradering af lærerværelset.
Lisbeth skrev til os: “Til begge opgaver har vi brug for rådgivning til indretningen, gode idéer og sparring. Vi søger en rådgiver, som ikke nødvendigvis skal sælge bestemte produkter, men i stedet se på de overordnede idéer. I begge processer inddrages personalet.”
Denne tilgang passer perfekt til ImPlacements arbejdsfilosofi. Vi er et team af eksperter, der samarbejder om at finde den bedste løsning for kunden. Dog vil kunden næsten altid kun møde én af os, så der er den samme kontaktperson gennem hele forløbet, selvom flere forskellige rådgivere er involveret.
I denne case viser vi, hvordan vi forvandlede biblioteket på Laursens Realskole fra et mørkt og uinspirerende lokale til et fleksibelt og multifunktionelt bibliotek, der danner rammen om både fordybelse og sociale aktiviteter.
ImPlacement sælger ikke møbler – vi rådgiver om indretning.
ImPlacement arbejder altid med inddragelse af medarbejdere eller, som i dette tilfælde, personalet. På Laursens Realskole blev der nedsat en arbejdsgruppe, og vi udarbejdede et spørgeskema til alle brugere for at sikre, at det multifunktionelle biblioteksområde imødekom deres behov.

Fra idé til implementering
Samarbejdet med Laursens Realskole har været – og er stadig – en utrolig spændende rejse. Vores proces begyndte med et idéoplæg, der skabte en rød tråd mellem skolens værdier og de fysiske rammer samt løbende sparring med arbejdsgruppen. Vi havde særligt fokus på at skabe et inspirerende og fleksibelt læringsmiljø i biblioteket.

Konkret proces for biblioteket
- Afdækning af behov og fysiske rammer
- Analyse af lokalernes nuværende stand, muligheder for ombygning og økonomiske rammer.
- Det multifunktionelle biblioteksområde har flere forskellige brugere, hvilket stiller krav om fleksible løsninger.
- Udarbejdelse af 3D-indretningstegning
- Visuel præsentation af de foreslåede løsninger, så de er konkrete og lette at arbejde videre med.
- Gennemgang med arbejdsgruppen
- Præsentation af oplægget.
- Gennemgang af budgetoverslag.
- Forslag til nye farver, LED-belysning og optimering af møbler – både eksisterende og nye.
- Tilretning af tegninger
- Justeringer af idéoplægget på baggrund af arbejdsgruppens feedback.
- Implementeringssparring
- Rådgivning om den praktiske implementering.
- Møde med tømrer og maler for at koordinere opgaver som opførelse af et nyt trappetårn og flytning af en væg.
- Bestilling af nye møbler.
- Opfølgning
- Evaluering af implementeringen for at sikre, at alle løsninger fungerer i praksis.
Inddragelse af personalet
ImPlacement arbejder altid med inddragelse af personalet – en tilgang, der også blev anvendt i arbejdet med Laursens Realskoles multifunktionelle biblioteksområde.
Gennem spørgeskemaer og sparringsmøder fik medarbejderne mulighed for at udtrykke deres ønsker og behov til indretningen. Derudover blev arbejdsgruppen introduceret til teorien bag de forskellige løsningsforslag, så de kunne videreformidle beslutningerne til resten af personalegruppen.
Denne proces skabte ikke kun en større forståelse for de valgte løsninger, men også et stærkere ejerskab blandt personalet – en afgørende faktor for et succesfuldt resultat.
Personalets ønsker og løsninger

Det nyligt redesignede bibliotek imødekommer næsten alle personalets ønsker og har resulteret i et yderst funktionelt og inspirerende område. Med en hyggelig atmosfære der fremmer trivsel og velvære blandt både elever og lærere, hvilket skaber et optimalt lærings- og arbejdsmiljø
FØR billede af fælles samlingssted biblioteksområde

Efter billede af det nyt trappetårn der fungerer som naturligt samlingspunkt. Med integrerede siddepladser og bløde hynder. Reoler placeret frit i rummet og malet i forskellige farver for at skabe tydelig opdeling af bogkategorier. Udnyttelse af højden i rummet frigiver gulvplads.

Resultater og videre samarbejde
Vores løsninger har skabt en sammenhængende indretning, der afspejler Laursens Realskoles værdier og understøtter det multifunktionelle biblioteksområdes daglige aktiviteter. Vi har skabt et inspirerende og funktionelt miljø, hvor både elever og personale trives.
Denne proces er et godt eksempel på, hvordan vi hos ImPlacement arbejder tæt sammen med vores kunder for at skabe skræddersyede løsninger.
Har du også et projekt, hvor der er behov for nye øjne og idéer?
Kontakt os – vi hjælper gerne med at finde den bedste løsning for jer!
FØR billede af læsehjørnet det uforstyrrede områder.

EFTER billede af læsehjørnet det uforstyrrede områder. Rum-i-rummet-løsning med tydelig opdeling, så der er uforstyrrede områder, selv når hele klassen er til stede. Genbrug af hylder, reoler mm.

Multifunktionelt biblioteksområde – Fra ønsker til løsninger
Fra ønsker til løsninger – sådan skabte vi Laursens Realskole multifunktionelt biblioteksområde Et af de vigtigste elementer i projektet var at sikre, at Laursens Realskole multifunktionelt biblioteksområde opfyldte både elevernes og personalets behov. Derfor blev ønskerne fra skolens medarbejdere grundigt afdækket og omsat til konkrete løsninger.
Et roligt og overskueligt bibliotek
For at skabe en rolig atmosfære blev Laursens Realskole multifunktionelt biblioteksområde opdelt i flere mindre zoner – en såkaldt rum-i-rummet-løsning. Denne opdeling gør det muligt for flere aktiviteter at finde sted samtidigt, uden at brugerne forstyrrer hinanden.

Funktionelle og inspirerende bogreoler
Bibliotekets reoler blev placeret frit i rummet og malet i forskellige farver for at skabe en visuel opdeling af bogkategorierne. Dette gør det lettere for både elever og lærere at finde de ønskede bøger og understøtter bibliotekets funktion som læringsrum.

Et samlingspunkt for fællesskab og læring
For at skabe et naturligt samlingssted blev et nyt trappetårn bygget. Denne løsning giver mulighed for både ophold, gruppearbejde og fortælling i et uformelt miljø.
Komfortable siddepladser til læsning og afslapning
I stedet for at børnene sidder på gulvet og læser, blev der skabt nye siddepladser under bibliotekets vinduer med bløde hynder. Her kan eleverne slænge sig med en bog og nyde en stille læsestund.

Optimeret belysning for bedre læseoplevelser
Belysningen blev opgraderet med kvalitets-LED-lamper med høj RA-værdi for at sikre behageligt og naturligt lys. Små spotlamper blev placeret ved sofaområderne for at give ekstra læselys, mens loftslamper med varm belysning skabte en hyggelig atmosfære.
Bedre organisering og praktiske løsninger
For at holde Laursens Realskole multifunktionelt biblioteksområde ryddeligt blev der etableret skoreoler, så området kunne være sko-frit. Der blev også indkøbt nye bogkrybber og montrer, så materialer og udstillinger kunne præsenteres på en overskuelig måde.
FØR billede – derfor ønsker Laursens Realskole en mere overskuelige rammer og mere luftighed

EFTER billeder af opdeling som skaber mere ro og overblik

Mere plads og luftighed i rummet
Selvom biblioteket fysisk blev udvidet med 7 m², var det især indretningen, der skabte oplevelsen af et større og mere åbent rum. Den nye møblering giver bedre overblik og understøtter en fleksibel anvendelse af biblioteket.
Zoner til forskellige aktiviteter
Laursens Realskole multifunktionelt biblioteksområde blev designet med tydelige zoner, så forskellige aktiviteter – såsom individuel fordybelse, gruppearbejde og oplæg – kan foregå samtidigt uden at forstyrre hinanden.

Den nye indretning imødekommer næsten alle personalets ønsker og har resulteret i et funktionelt, inspirerende og roligt biblioteksområde, hvor både elever og lærere trives.
Du kan lære mere hvordan rådgivning hos indretningskonsulenten giver jeres virksomhed et bedre arbejdsmiljø her.