Det er vanskeligt, at orientere sig i totalt hvide rum
Indretningen, farverne og belysningen har stor indflydelse på, hvorvidt ældre mennesker forbliver funktionsduelige og selvhjulpen.
Omgivelserne kan være hæmmer for vores udfoldelsesmuligheder. Skal du have hjælp? Hjælp fra indretningsarkitekten giver godt arbejdsmiljø.
Farvevalg
Som menneske har vi brug for variation og forandring i omgivelserne, farverne og belysningen, for at kunne orientere os. Det er vanskeligt, at orientere sig i totalt hvide rum. Ny forskning vise, at ældre og demensramte har meget stor glæde af bevidst indretning, intelligent belysning og harmonisk farvevalg.
Hvor specielt farverne er med til at hjælpe beboeren til at forblive selvhjulpen, så de kan orientere sig ved egen hjælp.
Karakterløst og monotont miljø
Farveforskellige i gulvet kan være med til at ”vise” hvor beboerne må være og ikke være. Jeg vil dog ikke anbefale et mørkt gulv i fælleslokalet, da det for nogle ældre og demensramte vil være meget utrygt, at gå på så mørkt et gulv. Eller et gulv med så stor farveforskel som på billedet.
Fremhæve elementer
Et karakterløst og monotont miljø, som hvidt i hvidt eller lokaler oplyst kun med lysstofrør, kan medføre tab af sanser og kan være til skade for helbredet. For de fleste mennesker har farver stor betydning, dels som en tydeliggørende og æstetisk faktor og dels som informationsbærer og vejviser.
Det er lettere at orientere sig i en bygning, et lokale, hvis farverne på de store arealer adskiller sig tilstrækkeligt fra hinanden. En gennemarbejdet farveplanlægning støtter de ældres og dementes muligheder for at orientere sig og være selvhjulpne. Når der farvesættes på demensafsnit og på plejehjem, er det beboerens behov og ikke de ansattes behov der skal støttes. Styrelsen for Social Service har udgivet en rapport; Indretning af plejecentre – for svage ældre og mennesker med demens
Farver kan adskille og fremhæve lokales forskellige elementer. Synet ændres med alderen. Det er en kendt sag, at det menneskelige øje svækkes med alderen. Med alderen reduceres pupillens størrelse væsentligt og muskulaturen i øjet svækkes, så det bliver vanskeligere at udvide pupillen tilstrækkeligt ved svagt lys.
De to billeder er et godt eksempel på hvad det er farver kan gøre for ældre og demensramte.
Badeværelse med hvide vægge og hvidt sanitet. Badeværelse med kulørte vægge og hvidt sanitet gør det lettere for svagtseende ældre og demensramte, at skelne rummets elementer fra hinanden.