Ældre falder i lysstofrørs blege og gule lys
Sparepærer øger risikoen for faldulykker blandt ældre med svagt syn. Pærer af god kvalitet kan mindske risikoen for faldulykke. Variation i farve temperatur og farve gengivelse på de pærer vi bruger vil gøre det letter at orienter sig.
Er lyset godt nok på jeres plejehjem?
Vi kan se klart og tydeligt fordi, vi er i stand til at se kontraster, dvs. se forskel mellem farvenuancer. Det er derfor det er så vigtig at har pærer med god farvegengivelse, der hvor vi skal kunne se kontraster, eller der hvor vi skal arbejde. Læs om hvordan et rådgivningsmøde forgår
”Årsagen til at ældre har dårligere kontrastsyn, når de ser med sparepærer er sandsynligvis dets begrænsede evne til at gengive farver”, siger Henrik Holton. Henrik Holton er optometrisk på den fælleskommunale Synscentralen i Vordingborg.
Sparepærer skaber en øget risiko for faldulykker
Sparepærernes lys begrænser mulighed for at se kontraster, og det kan især være farligt på trapper, hvor det bliver sværere at se trinene. LED pærer af høj kvalitet har en god farvegengivelse. I lys-indretningen skal man også vælge pærer med forskellige farvetemperatur, det er med til at give en bedre syns oplevelse.
Kontraster har ifølge fagfolk afgørende betydning for vores orienteringsevne. Er kontrast synet nedsat, er det svære at orienter sig. Mange ældre (over 50 år) oplever, at synet er tåget, og at farver og konturer fremstår udviskede og uklare i forhold til hinanden. Dette bevirker bl.a., at man kan have svært ved at se niveauforskelle, hvilket er vigtigt ved fx gang på trapper, eller hvis man skal passere en kantsten. Forskning viser, at op til 50 % af alle faldulykker blandt ældre mennesker sker pga. nedsat kontrastsyn.
Orienteringsevne – hvordan ser vi
Kontrastsynet forringes naturligt igennem livet. Hos øjenraske ses dette bl.a. ved, at man efter 50-års alderen har behov for stærkere læselys end tidligere. Stærkere læselys er pærer med højere lumen værdig, det kan også være man skal have flere lamper.
Det er rimeligt at antage, at sparepærer skaber en øget risiko for faldulykker, siger Henrik Holton. Bag undersøgelsen står Synscentralen i Vordingborg, samt læger fra Odense Universitets Hospital, Roskilde Sygehus og Laboratoriet Lys & syn.
”Alle siger, at det til visse formål er lige så godt med lys fra sparepærer som med lys fra glødepærer eller halogenlys. Det passer bare ikke, viser vores undersøgelse”, siger Henrik Holton.
Trappetrin ses tydeligt på vej op.
På vej ned ad samme trappe kniber det med at skelne trinene. Billederne viser en udendørs trappe i dagslys set nede fra og oppe fra, med samme lys. Bemærk hvor tydeligt, man kan se trappetrinene pga. de gode kontraster.
Den samme trappe set oppe fra giver et helt andet synsindtryk.
Læg mærke til, hvordan kontrasterne nu har ændret sig. Trappetrinene er langt sværere at skelne fra hinanden, idet kontrasterne – og dermed de afgrænsende linjer – er udviskede i forhold til hinanden. Når man har raske øjne, (er under 30 år), er det ikke noget problem at se selv de svageste kontraster, men er kontrastsynet nedsat, er det vanskeligere at se, hvornår det næste trappetrin begynder. Kilde Halvdelen af ældres faldulykker skyldes nedsat kontrastsyn.