Bevidst indretning skaber trivsel og flere kvadratmeter
En indretning med arbejdsglæde og trivsel som pejlemærker
I samarbejde med Vuggestuen Kornbakken har ImPlacement gennemført et forudsigeligt forløb, hvor indretningen blev redesignet med fokus på trivsel, tryghed og optimal udnyttelse af eksisterende rammer. Projektet er et eksempel på, hvordan vi med små, strategiske greb kan opnå store forbedringer i arbejdsmiljø og pladsudnyttelse – uden at sprænge budgettet.
Mere plads i vuggestuen – uden nybyggeri
Når vi taler om “mere plads i vuggestuen”, tænker mange straks på udbygning, tilbygning eller flytning. Men faktisk kan bevidst og strategisk indretning skabe netop det: mere plads, bedre trivsel og højere arbejdsglæde – uden store anlægsprojekter. Det er netop, hvad Vuggestuen Kornbakken har opnået i samarbejde med ImPlacement.
Et trygt fundament for forandring
Kornbakken ønskede at deres gangområde skulle blive en naturlig og hyggelig del af stuerne. Ved at lægge et solidt fundament for projektet og arbejde trin for trin, kunne vi skabe en løsning, der både gav flere anvendelige kvadratmeter og et forbedret arbejdsmiljø.
Strategisk indretning med synlige resultater
I en tid med stigende krav til både pladsudnyttelse og trivsel i daginstitutioner, er det vigtigt at tænke kreativt og bæredygtigt. Kornbakken ønskede at integrere gangarealerne som en aktiv del af stuerne for at skabe mere plads i vuggestuen. Med hjælp fra ImPlacement blev der igangsat et kvalitetssikret forløb, der havde lys, funktion og atmosfære som centrale elementer.
Det, der på overfladen kan synes som små ændringer – som ny belysning og farvevalg – har vist sig at have stor effekt. Det nye lysdesign skabte “lysrum” i både gulv, vægge og loft, hvilket gav oplevelsen af større rum og bedre orientering. Ikke alene oplevede personalet roligere arbejdsgange, men også børnene blev mere rolige og trygge i de nye omgivelser.
Lyset gav vuggestuen øget trivsel og derved større arbejdsglæde. Vuggestuen fik mere plads, at lege på.
Flere kvadratmeter uden at bygge om
Projektet viser, hvordan man med strategisk indretning kan skabe flere brugbare kvadratmeter uden at bygge om. Det handler om at tænke helhedsorienteret og arbejde med det eksisterende rum. Det gamle lysstofrørssystem blev skiftet ud med et moderne og energieffektivt belysningssystem, hvilket både forbedrede rummets karakter og gav en betydelig energibesparelse. Investeringen på cirka 20.000 kr. havde en tilbagebetalingstid på kun fire år – en bæredygtig løsning, der både sparer penge og forbedrer miljøet.
Design skabt sammen med brugerne
En af nøglefaktorerne i projektets succes var den tætte dialog med medarbejderne. Kornbakkens egen arbejdsgruppe deltog aktivt i processen, og alle løsninger blev udviklet i tæt samspil med dem, der kender hverdagen bedst. Ved at tage udgangspunkt i det eksisterende inventar og designe løsninger, der passede til dagligdagen, blev der skabt ejerskab og tryghed i forandringsprocessen.
Gamle møbler blev redesignet og farvepaletten opdateret, så den understøttede både funktion og æstetik. På den måde blev indretningen ikke blot praktisk, men også harmonisk og indbydende – en væsentlig faktor for trivsel og læringsmiljø.
”Jeg har over de sidste år flere gange brugt Lone Ling til rådgivning i indretningsspørgsmål. Første gang var, da vi skulle have nyt lys i vores fællesrum. Ved denne lejlighed gik Lone en runde i hele vores hus og gav flere øjenåbnende kommentarer til indretningen. Stærkest står hendes spørgsmål om der havde været meget udskiftning på en specifik stue. Jeg kom straks med mange forklaringer, men Lone kunne blot konstatere, at det kunne hun se på rummet. ”Der er ingen, der har taget ejerskab af stuen – Er børnene meget urolige på stuen?”
Jeg valgte, at det ikke kun var mig, der skulle have glæde af Lones falkeblik og rammende kommentarer, og jeg inviterede hende med til et personalemøde. Her satte Lone med brug af få billeder af vores hus en refleksion i gang om, om vi fortæller det i vores indretning, som vi ønsker. Det blev startskuddet til en brandingproces, hvor vi arbejder med at tydeliggøre, hvilke værdier vi vil kendes på og hvordan vi får dette udtrykt i de fysiske rum.
I løbet af denne proces har jeg flere gange kaldt Lone ind – til vejledning til farver i indretningen, placering af møbler og lyssætning og sparring på nyt logo. Lone har en stor viden om, hvordan farver, lys og indretning skaber de bedste læringsrum.
Senest har vi brugt Lone til at vejlede i valg og opsætning af nyt lys på samtlige stuer og gang, samt udarbejdelse af indretningsplan for gangen, så den bringer mere ro, sammenhæng og udnyttelse af kvadratmetre.”
Britta Møller, Pædagogisk leder i Vuggestuen Kornbakken
Trivsel og arbejdsglæde i fokus
Resultaterne har været tydelige: Medarbejderne oplever mere ro og overblik, børnene trives bedre, og der er færre sygedage. Ved at skabe mere plads i vuggestuen, både fysisk og mentalt, har Kornbakken opnået et bedre arbejdsmiljø og en højere kvalitet i det pædagogiske arbejde.
Indretningen understøtter nu både leg, læring og omsorg, samtidig med at der er skabt balance mellem funktion og følelse. Det viser, hvordan rum kan tale til både kroppen og sindet – og hvordan bevidste valg i indretning kan være med til at reducere stress og fremme glæde.
En investering i mennesker og miljø
Projektet er et eksempel på, hvordan man med begrænsede midler kan skabe stor forandring. Ved at tænke bevidst og samarbejde tæt med brugerne, har Kornbakken opnået:
- Flere brugbare kvadratmeter uden tilbygning
- Øget trivsel blandt børn og voksne
- Færre sygedage og mindre støj
- Lavere energiforbrug og bæredygtige løsninger
- Et styrket arbejdsmiljø og institutionel identitet
Denne tilgang viser, at ønsket om mere plads i vuggestuen ikke nødvendigvis kræver flere mursten – men snarere flere idéer, mere bevidsthed og et strategisk blik på det, vi allerede har.
Vil du også have mere plads i vuggestuen – og samtidig styrke trivsel, bæredygtighed og arbejdsglæde? Så kontakt ImPlacement for et uforpligtende oplæg