Støj er en stressfaktor både under og efter arbejdet.
Støj er selvforstærkende. Et korrekt lys giver på længere sigt færre sygedage og en bedre arbejdskvalitet, arbejdsglæde. Korrekt belysning er varieret belysning.
Lyset skal være tilpasset den enkeltes behov, er det en medarbejder som har brug for meget ro – stor afskærmning en belysning med en arbejdslampe, som samler arbejdspladsen.
Der skal ikke blot tages hensyn til selve arbejdsopgaven og omgivelserne, men også til de ansattes alder og eventuelle syn eller høre handicaps.
Medarbejdere med nedsat hørelse bliver endnu mere påvirket af støj på arbejdspladsen end hidtil antaget, viser ny svensk forskning. Ifølge seniorforsker Kjeld Johansen har vi nærmest vænnet os til dårligt belysning. Kjeld Johansen har i mange år, blandt andet forsket i dagslys og kunstigt lys på Statens Byggeforskningsinstitut SBI. Et forhold, som virksomhederne efter Kjeld Johansen opfattelse burde være optaget af, er at den rette belysning spiller en langt større rolle, end det gjorde for 20 år siden. Forklaringen er, at mere kommunikation og læring i dag forgår visuelt.
Ondt i øjnene
Husk at en 60-årig medarbejder har behov for 5-6 gange så meget lys som en 20-årig. Kjeld Johansen undrer sig over, at virksomhederne ikke prioriterer lys højere, da det ofte vil være en rigtig god investering.
Virksomhederne og medarbejderne er ikke tilstrækkelige opmærksom på, hvilken rolle lyset spiller for trivsel og produktiviteten. Vi risikerer nemlig både hovedpine og ondt i øjnene, hvis vi ikke får det rette lys, når vi er på arbejde. Det betyder, at ubevidst lyssætning giver mindre trivsel og dermed flere sygedage.
Skrivebordslampen understøtter arbejdsglæden
Den bedste arbejdsbelysning får vi, når der er et diffust indirekte lys i hele lokalet, det jeg kalder grundbelysning. Suppleret med en eller flere arbejdslamper omkring selve skrivebordet/arbejdspladsen.
De store kontorlokalers rækker af lysstofrør er ikke tilstrækkeligt, da de vil give et ensartet og homogent lys. Den ensartet belysning, er med til at øge støjniveauet og dermed stressfaktoren.
Varieret belysning mindsker støjen
Al forskning viser, at varieret belysning, farver og bevidst indretning har stor betydning for arbejdsglæden, fordybelse og trivselen på vores arbejdspladser. Opfylder lyset ikke de gældende kravene, kan det medføre fysiske gener som hovedpine, røde øjne og muskelinfiltrationer.
Billedet viser en arbejdsplads med god afskærmning og støttende belysning, belysning som understøtter arbejdsroen ved at være afgrænsede.
Zoneopdelt arbejdspladser
Zoneopdeling er en af de trends, der vinder indpas – og med god grund. Ved at opdele kontoret i forskellige zoner, kan man skabe dynamiske arbejdsmiljøer, hvor medarbejderne har mulighed for at arbejde i områder tilpasset deres behov. Der kan eksempelvis være stillezoner til fokuseret arbejde og sociale områder til samarbejde og uformelle møder. På denne måde kan zoneinddelingen ikke kun fremme fleksibilitet, men også mindske støjgener og sikre, at alle har de rette betingelser for at yde deres bedste.
Et godt arbejdsmiljø er afgørende for medarbejdernes trivsel og arbejdsglæde, men støj i åbne kontormiljøer kan ofte være en kilde til frustration og forstyrrelser. Zoneopdelte arbejdspladser er en effektiv løsning på dette problem. Ved at indrette kontoret i forskellige zoner, såsom stilleområder til koncentreret arbejde og fællesområder til samarbejde, kan man minimere støjgener og skabe et arbejdsmiljø, der understøtter både fokus og samarbejde. Dette bidrager til øget arbejdsglæde og produktivitet